09 april 2012

Viden om…

Hasselurt, jordbær, troldhassel og narcisser.

Svigermors hasselurt … som hen på sommeren bliver så flot.


10-15 cm lav staude. Blomstrer i maj måned. Små violette blomster. 16 pr. kvm. Trives i sol/halvskygge. Vokser i god næringsrig havejord. Langsomt voksende, bunddækkende og fuldt hårdfør staude. Ordet Asarum er afledt af det græske ase, der betyder kvalme eller væmmel­se, og slægten har fået dette navn, fordi planterne og især rodstokkene indeholder en æterisk olie, der lugter og smager ubehagelig stærkt og har nogen giftvirkning. Tidligere brugte man almindeligt Asarum i farmacien, som brækmiddel, og den anvendes undertiden endnu.

Det lille jordbærbed… som bare har fået lov at passe sig selv.


Har du i forvejen planter, kan du bruge dine egne planter som grundlag. De skyder nu en række små sideplanter, som du kan sætte i en potte med jord, så rødderne får fat. Efter 14 dage kan du klippe planterne fra moderplanten og plante de nye planter. Vælg planter fra de moderplanter, der giver mest og har friske grønne blade uden sygdomme. Ellers må du i planteskolen, måske også bare for at prøve nogle nye sorter. Du skal plante ud sidst i juli. Jo senere du planter, jo ringere bliver næste års udbytte. Jordbær kan dyrkes i næsten alle jorde. Jorden skal gøres godt ren for ukrudt før plantning. Afstanden mellem planterne skal være 30-40 cm og mellem rækkerne 60 cm. Man kan også sætte planterne i forbandt med 30 cm mellemrum på alle leder. Sætter du planterne for tæt, får bærrene lettere svampesygdomme.  Ved plantning skal man passe på ikke at dække hjerteskuddet, og samtidig skal man passe på, ikke at plante for højt. Rodhalsen skal være i niveau med jordoverfladen.  Jordbærplanter er kortdagsplanter, det betyder, de danner blomsteranlæg, når dagene bliver kortere. Derfor er det også vigtigt både at vande og gøde jordbærplanterne efter høst. Gøder man om foråret, kommer der mange blade. Et tæt dække af blade giver stor risiko for sygdomme. Man kan klippe bladene ned i efteråret, hvis de er blevet for voldsomme, men det er bedre at undgå, at få store blade, og det gør man ved at gøde meget moderat. Står jordbær i sandede jorde, kræver det en smule gødning. Jordbær får let skimmel, hvis blomsterne har fået vand. Skimmelsvampen inficerer blomsten og trives som andre svampe, hvor der er fugt. Herfra breder snyltere sig til de små bær. Bliver det pludselig tørt går skimmelangrebet i stå og frugterne tørrer ind under brunfarvning, og fortsætter det med regn rådner bærrene. Derfor er det en god idé, at vande godt inden blomsterne udvikler sig, så der er et vanddepot i selve jorden, og så må man håbe på sol, når blomsterne folder sig ud. I plukkeperioden skal man helst undgå at vande for herefter igen sparsomt at give vand. Det fremmer ny blomsterdannelse. I september og oktober kan man godt lukke helt op for hanen. En anden metode til at undgå skimmel på er at hælde et par skefulde sukker i en fem liters vandkande og vande med sukkeropløsningen i ny og næ. Sukkeret gavner de bakterier, der lever af skimmel, så noget for noget.

Troldhaslen… helt klart mit favorit træ.


Troldhassel, Corylus avellana ‘Contorta’, skal formes allerede fra plantningen. Udvalgte grene bøjes ned med snor og fastgøres til pløkker; der beskæres så løbende til den ønskede form og højde. Et godt beskæringstidspunkt er i perioden 1. august til 15. september. Beskæres i denne periode undgås for kraftig genvækst og man har den fordel, at resultatet kan ses med det samme. Ellers beskæres i januar–februar. Er busken placeret et »forkert« sted, hvor der ikke er plads til den (op til tre meter) brede krone, vil planten sjældent give et kønt resultat, idet for hård beskæring ikke fremmer en harmonisk udvikling af kronen.

En enkelt lille plæneblomst.


Bedste plantetid for narcisser er september, hvor løgenes rødder kan nå at udvikle sig i en jordtemperatur på 5–10 grader, inden vinteren. Løg plantes mindst dobbelt så dybt som løget er højt. Dvs. toppen af et 4 cm højt løg skal ligge mindst 8 cm nede i jorden og gerne mere. Sørg for at løget har kontakt med jorden hele vejen rundt. Jordbunden skal være veldrænet, og gerne til den tørre side i forsommer og sommertiden, hvor løget går i dvale. Inden den tid skal løget have lov til at samle kraft til blomstringen næste år. Vent derfor med græsslåningen i de 6–8 uger fra afblomstringen indtil bladene er visnet helt ned. Giv evt. lidt organisk gødning i september, gerne i form af kompost.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar